Articles

Els drets d’autor

En l’article de Forbes titulat La difícil relación entre derechos de autor e internet Rubén Vázquez presenta la polèmica relació de convivència entre el contingut que es publica a la xarxa i els drets que té i moltes vegades no són respectats. Una entrada bastant banal, doncs, d’aquest tema ja se n’ha parlat molt i res del que hi diu és nou; no obstant això, cal destacar que és bo recordar aquest problema, atès que no està solucionat.

Els drets d’autor són un conjunt de lleis que protegeixen l’autoria, distribució, comunicació, reproducció,  cessió d’obra completa  i/o transformació d’una obra artística, cultural, tècnica, etc. S’han de respectar, perquè, a part de ser una llei, són uns drets que “recompensen” i protegeixen l’autor i el treball que li ha costat fer una obra. Cal comentar que existeixen algunes excepcions, es poden citar continguts en casos de docència i investigació, es poden reproduir temes d’actualitat (si no es notifica el contrari per part de l’autor) i parodiar una obra.

El copyright, encara que moltes vegades s’usa amb el mateix significat que els drets d’autor a vegades té una denotació més específica. El copyright s’usa quan l’obra ja està publicada i en reconeix els seus drets negociats (que tracten l’obra com a patrimoni, és a dir, que l’associen també al seu valor i benefici) entre l’autor i altres persones o la societat en general; els drets d’autor reconeixen a l’autoria de l’obra (i els “drets morals”, reconeixement de l’autor, la seva no transformació…) i també el copyright. Per tant, els drets d’autor o de propietat intel·lectual són formats pels morals (drets d’autor en si) i pels patrimonials (l’anomenat copyright), vegeu-ho en la imatge enllaçada. Per saber les condicions específiques en relació als drets d’una obra o per registrar-la, a Espanya, cal consultar les vuit entitats de gestió que el Ministerio de Educación, Cultura y Deporte de Espanya ha autoritzat: SGAE, CEDRO, VEGAP, DAMA, AIE, AISGE, EGEDA i AGEDI, segons el tipus d’obra.

El contrari als anteriors drets és el copyleft, les llicències que asseguren que aquella obra tingui, gratuïtament, tots els drets reservats per a tothom que usi l’obra i que si es transforma, segueixi sent així en tots els derivats; és a dir, és fer que sigui una obra de domini públic però que ningú tingui la potestat de atribuïri mai drets d’autor. El copyleft és el “dret” en el que es basa el projecte GNU, creat per Richard Stallman, amb l’objectiu de crear un sistema operatiu completament lliure (bé, amb copyleft).

Més recentment, han aparegut les llicències CC (Creative Commons) creades per la seva corresponent organització sense ànim de lucre. Són unes llicències gratuïtes que permeten, sense pagar ni signar contractes, donar permisos legals sobre una obra a una perona/nes entrant aquí. Aquestes llicències es poden consultar amb el cercador d’imatges de Google (vegeu aquest tutorial).

En conclusió, jo crec que està molt bé que algú vulgui cobrar per aquell treball que ha fet, de la mateixa manera que ho fa un venedor qualsevol al vendre objectes i no regalar-los, dotant-los dels corresponents drets d’autor, etc., és totalment comprensible i, de moment, lícita i legal; per tant, cal respectar-la. No obstant això, cal esmentar que la idea de voler compartir amb la resta de la humanitat per tal que tothom en pugui treure un profit, és d’allò més enriquidora.


Fonts:

http://es.creativecommons.org/blog/licencias/

https://www.gnu.org/

https://ca.wikipedia.org/wiki/GNU

https://ca.wikipedia.org/wiki/Copyleft

http://www.mecd.gob.es/cultura-mecd/areas-cultura/propiedadintelectual/la-propiedad-intelectual/preguntas-mas-frecuentes/entidades-de-gestion.html

http://www.eldiario.es/turing/derechos_de_autor-copyright_0_159234113.html

http://www.ugr.es/~derechosdeautor/derechos_autor.html

http://cultura.gencat.cat/ca/departament/estructura_i_adreces/organismes/rpi/temes/idees_basiques_de_la_propietat_intel_lectual

https://ca.wikipedia.org/wiki/Drets_d%27autor

https://www.boe.es/buscar/act.php?id=BOE-A-1996-8930

http://formacion.educalab.es/pluginfile.php/37147/mod_imscp/content/7/diferencias_entre_derechos_de_autor_y_copyright.htmlhttp://formacion.educalab.es/pluginfile.php/37147/mod_imscp/content/7/diferencias_entre_derechos_de_autor_y_copyright.html

Anuncis
Estàndard

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s