En aquesta entrada parlarem de Lluís XVI, doncs és un tema que ja estem estudiant a història i així tinc la opció de aprofundir els meus coneixements i de repassar per l’examen.

VOLIA REGNAR FRANÇA I ACABÀ DECAPITAT

Lluís XVI va ser Rei de França, però la revolució acabà amb ell.

Lluís XVI (Versalles, agost, 1754 – París, gener 1793) fou rei de França i Navarra (1774-1792). Va heredar la corona quan el seu pare i el seu germà gran moriren, l’any 1770 es casà amb l’arxiduquesa Maria Antonieta. Finalment, va ser jutjat per la Convenció Nacional per traïció i morí guillotinat.

 


 

El 23 d’agost de 1754 l’anomenaren Lluís August, duc de Berry. El seu pare era l’únic fill de Lluís XV de França i la seva mare, Maria Josepa de Saxònia (filla del rei August III de Polònia), la seva segona esposa.

La seva infantesa no fou la millor per a un de la seva classe, doncs els seus pares es centraven en el seu germà gran Lluís, duc de Borgonya, però quan morí l’any 1761 (amb deu anys), tota l’atenció es dedicà a Lluís August. Fou un bon estudiant d’història i astronomia, i gaudia anant de cacera amb el seu avi. Des que els seus germans petits (Lluís Estanislau, comte de Provença, i Carles Felip, comte d’Artois) van néixer tingué una bona relació amb ells.

Esdevingué rei l’any 1765, quan el seu pare morí, vegeu-ne una imatge al final del paràgraf. La seva educació va anar passant per la tutela de la seva mare, la seva àvia i fou culminada amb les seves ties. El 16 de maig de 1770 es casà amb l’arxiduquesa Maria Antonieta d’Àustria (filla de Francesc  I, emperador romanogermànic, i de Marie Teresa I d’Àustria, que tingué quatre fills més: Maria Teresa de França, Lluís Josep de França, Lluís XVII de França i Sofia Beatriu de França). Al llarg del temps, s’ha tingut la imatge de Lluís XVI com un incompetent, manipulat pels seus consellers i amb interès només per les seves aficions (caçar i la fusteria), això es pot explicar ja que tenia un gran nivell de miopia que li dificultava reconèixer els seus interlocutors; però es diu que fou un rei instruït en història, geografia, navegació, ciències i anglès. El rei no es trobava confortable en l’esquema de l’autoritat absoluta de Lluís XIV, però així aconseguí el rebuig de la noblesa, que se sentien privats del seu estatus i orgull. Durant el seu regnat cal destacar que donà suport a la Revolució Americana, va combatre el domini marítim britànic, va establir el sistema de parlaments… El seu regnat acabà amb una important crisi institucional, i així es va començar a demanar la reunió dels Estats Generals (organisme de la noblesa per prendre decisions) que no s’havia reunit des del 1614.

Resultat d'imatges de lluís XVI

Lluís XVI de França

L’intent de reunir els Estats Generals donà pas a la Revolució Francesa. Que s’inicià quan el tercer estament (el poble) declarà l’Assamblea Nacional (juny de 1789). La presa de la Bastilla (14 de juliol) posà fi a l’absolutisme. Lluís XVI, després de ser capturat fugint cap a Varennes, fou obligat a jutjar respectar la constitució. I el 10 d’agost de 1792 van ser retirades les seves funcions i el 21 de setembre del mateix any fou destronat i es proclamà la república. Després de ser empresonat (a la Torre del Temple) es van presentar onze càrrecs en vers ell, finalment, fou executat a la guillotina el 16 de gener de 1793 (vegeu-ne un vídeo a continuació, explica amb tot detall el dia en que l’executaren).


Fonts:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Llu%C3%ADs_XVI_de_Fran%C3%A7a

http://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0038207.xml

http://blogs.sapiens.cat/socialsenxarxa/2010/07/14/l%E2%80%99execucio-de-lluis-xvi/

http://www.biografiasyvidas.com/biografia/l/luis_xvi.htm

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s