Articles

El dret a l’oblit

A classe d’informàtica hem llegit i comentat l’article sobre assetjamentsexual (Una joven italiana se suicida tras el acoso en redes por un vídeo sexual difundido por su ex) del diari El País. La napolitana de trenta-un anys es va deixar gravar per la seva actual exparella que acabà compartint el vídeo de contingut sexualment explícit per WhatsApp. Després de burles, ridiculitzacions, pressió social…, per part de tothom (premsa i personatges públics inclosos), la noia acabà denunciant a diverses plataformes exigint el Dret a l’Oblit. El judici obligà la retirada dels vídeos i comentaris però va fer pagar 20.000€ de la perjudicada a les plataformes reclamades; ella acabà amb la seva vida una setmana després; la família en culpa directament a les plataformes on es dugué a terme l’acosament i s’està iniciant una investigació per inducció al suicidi.

Ara certes empreses ofereixen els serveis per tal de gestionar-ho tot.

El dret a l’oblit es començà a demanar davant la negativa de certes plataformes en línea de retirar la informació personal divulgada a través d’ella; llavors, es començà a crear la necessitat de reconèixer el dret a l’oblit digital. Per tant, és el dret que té tota persona a esborrar, bloquejar o suprimir tota la informació que faci referència a sí mateixa de qualsevol base de dades on es pugui trobar. Tots els ciutadans europeus (entre d’altres) tenen el dret a l’oblit reconegut des del 15 de juny del 2015 quan tots els ministres de justícia dels estats membres ho acordaren. Aquest dret pot ser exigit als buscadors (que evitaran que surti la informació al buscar el nom del reclamant; es pot fer de qualsevol manera, però molts buscadors ja han habilitat formularis específics com GoogleBing i Yahoo). En cas de trobar-se amb qualsevol mena de problema o voler eliminar la informació des de la font (el responsable d’un blog, una xarxa social, etc.), qualsevol ciutadà espanyol pot adreçar-se a la Agencia Española de Protección de Datos.


“El denominado ‘derecho al olvido’ es la manifestación de los tradicionales derechos de y cancelación y oposición aplicados a los buscadores de internet. El ‘derecho al olvido’ hace referencia al derecho a impedir la difusión de información personal a través de internet cuando su publicación no cumple los requisitos de adecuación y pertinencia previstos en la normativa. En concreto, incluye el derecho a limitar la difusión universal e indiscriminada de datos personales en los buscadores generales cuando la información es obsoleta o ya no tiene relevancia ni interés público, aunque la publicación original sea legítima (en el caso de boletines oficiales o informaciones amparadas por las libertades de expresión o de información).”

Fragment adaptat de http://www.agpd.es/portalwebAGPD/CanalDelCiudadano/derecho_olvido/index-ides-idphp.php


En el meu cas, mai he penjat ninguna imatge que pugui ofendre a tercers, i tampoc ho faira; he tingut oportunitat de penjar imatges d’aquest tipus i no crec que sigui bo baixar al nivell d’altres que les penjen sense pensar en les conseqüències per la tercera persona (aquella que surt en la fotografia). Crec que un ampli culpable de la situació respecte a les nostres dades i la seva privacitat són les grans empreses i navegadors. Moltes vegades demanen informació personal innecessària per al servei que ofereixen (mitjançant acords de privacitat inacabables que cap usuari té temps de llegir al crear un compte, etc.) i després usant o fent pública certa informació sense el real coneixement de l’usuari (tot i haver acceptat cert acord). No obstant això, crec que hem de ser més conscients d’allò que acceptem respecte a la nostra privacitat, de tot allò que penjem i fem públic i que tothom pot veure i, finalment, dels drets que ens recolzen en aquestes situacions.


Fonts

http://verne.elpais.com/verne/2016/09/15/articulo/1473924999_823409.html (19.09.2016)

http://bid.ub.edu/28/simon1.htm (19.09.2016)

https://ca.wikipedia.org/wiki/Dret_a_l%27oblit (19.09.2016)

http://xarxanet.org/juridic/noticies/la-unio-europea-reconeix-el-dret-a-l-oblit (19.09.2016)

http://www.agpd.es/portalwebAGPD/CanalDelCiudadano/derecho_olvido/index-ides-idphp.php (19.09.2016)

 

Anuncis
Estàndard

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s